Op stap met John Peter

juni 1st, 2009

In Nederland heb ik de goede gewoonte om te genieten van een 32-urige werkweek. In India is dat er niet bij! Hier wordt zes dagen in de week gewerkt en zondag is net zoals bij ons de rustdag. In dit geval geeft dat niets, want er is genoeg te doen!

De zaterdag verliep overigens wel wat rommelig voor me als werkdag. Dat had te maken met het feit date en groot deel van Trichy die dag zonder stroom zou zitten. En inderdaad gingen om 09.00 de lichten en de airco in het hotel uit. Daar hadden we al rekening mee gehouden. Het hotel beschikt over een USP (Universal Power Supply), dus na enige minuten ging in ieder geval in het hotel alles weer aan. Die ochtend heb ik dus ‘thuisgewerkt’.

‘s Middags ben ik verhuisd van het hotel naar het appartement van John Peter en zijn vrouw Christie. Hoewel het een prima hotel betrof, is het natuurlijk wel zo leuk om bij een familie in huis te wonen. John Peter is recent verhuisd naar een nieuw appartement in een voorstad van Trichy en inderdaad is de woning van alle comfort voorzien. Ik heb daar een eigen kamer.

De zondag begon met enkele, laat ik het maar noemen, interculturele verrassingen. Toen ik ‘s ochtend door het huis scharrelde zag ik tot mijn verbazing dat John Peter op de grond voor de televisie lag te slapen (zijn vrouw was er dat weekeinde niet). Denk nou niet dat ik het echtpaar uit bed heb verjaagd, want er zijn twee slaapkamers. John Peter vertelde me dat hij het liefst op de grond slaapt en een bed met een zacht matras eigenlijk maar vervelend vindt. Een tweede verrassing was de douche. Eén van de gaatjes deed het maar. Dat kon kloppen wist John Peter, want ik was de eerste die de douche gebruikte. Zijn vrouw en hij gebruiken de traditionele mandimethode, dus een emmer vullen met warm water en dan vervolgens een klein emmertje nemen om jezelf met water te besprenkelen. En verrassing drie bestond uit de WC. De poeperd afvegen met WC-papier is hier een zeldzaam verschijnsel, dus ik moest met de kramp in de darmen snel naar een winkeltje rennen om wat WC-papier te kopen voordat ik op mijn gemak kon gaan zitten.

Maar alles is voor elkaar en binnen no-time stond ik klaar voor de dingen die de zondag zouden gaan brengen. In dit geval was dat een uitstapje naar Thanjavur. Daar vind je één van de grootste tempelcomplexen in Tamil Nadu, de Brihadeeswarar tempel. Het was een erg indrukwekkend complex en we warden rondgeleid door een aimabele lokale gids, die veel geheimen van deze tempel aan ons liet zien. Bijvoorbeeld een afbeelding van Marco Polo tussen alle traditionele Hindoe-heiligen! Marco was in de beeltenissen opgenomen vanwege zijn goede contacten met koning RajaRaja Chola I die de tempel liet bouwen in de 11e eeuw.

Er is één ding dat ik betreur. Had ik maar sokken meegenomen. De tegels van het tempelcomplex waren namelijk zo heet dat het lastig lopen was. En mijn gevoelige Westerse voetzooltjes zijn natuurlijk niets gewend. Maar goed… dat is een wijze les voor de volgende keer; neem een paar sokken mee in je rugzak.

Twee mango’s oogsten met één schot

Dat is nog eens een mooie tegeltjeswijsheid hè? Tijdens ons bezoek aan het tempelcomplex was Johnny druk aan het bellen. Hij had een lunchafspraak geregeld in Thanjavur met één van de bestuursleden van PSA. Het was een gezellige, maar ook productieve zakenlunch in het restaurant in één van de betere hotels in Thanjavur. En zo raakten wij tijdens dit uitstapje twee mango’s met één schot!

Add Comment

*