Straatmarkering Romeins grensfort

Straatmarkering Romeins grensfortHet Romeinse Rijk was een enorm imperium dat zich uitstrekte van Engeland (Hadrian’s Wall) tot Noord-Egypte. De grens van het Rijk liep dwars door Nederland. De machthebbers in Rome zagen in de rivier de Rijn een strategische plek om hun grondgebied te verdedigen.

Zo’n 2000 jaar later is de Kromme Rijn onderdeel van wat ooit de grens is geweest. Op diverse plekken langs de rivier, onder meer aan de Koningsweg richting Bunnik, zijn nog oude grenspalen te vinden die de grens markeren.

Om de grens goed in de gaten te kunnen houden, liet keizer Claudius destijds diverse grensforten optrekken. Eén zo’n grensfort (castellum) stond op wat het nu het Domplein is en had een formidabel uitzicht op de Kromme Rijn. In een aantal straten rond het Domplein (onder meer in de Servetstraat) beelden lichtmarkeringen in de straat uit waar de muren van het castellum ongeveer moeten hebben gestaan. Echte muurresten van het castellum zijn nog te zien in de kelder van café Het Weeshuis.