Geroerd door een website

mei 29th, 2013

den_haag

Word jij wel eens geroerd door een website? Niet vaak vermoed ik (op een website over snoezige jonge katjes na ;-). Maar als je mee mag werken aan project met de naam ‘Touch’ wordt het een ander verhaal. Zo’n project speelde bij de gemeente Den Haag. Daar mocht ik een groot aantal webpagina’s van de website www.denhaag.nl optimaliseren voor gebruik op mobiele ‘touch’ devices.

Pionieren in gemeenteland

In 2009 heeft de website van de gemeente Den Haag al een ingrijpende metamorfose ondergaan. De gebruiker centraal stellen was het motto. Zo moet het natuurlijk altijd gaan, maar de kloof tussen theorie en praktijk blijkt altijd weer hardnekkig.

In 2013 ziet de gemeente zich geconfronteerd met een steeds grotere groep mensen die informatie raadpleegt via mobiel, bijvoorbeeld via smartphone en tablet. De statistieken liegen niet wat dat betreft, ook de gemeentewebsite wordt bekeken op iPhones en Android tablets. Daarom optimaliseert de gemeente Den Haag haar website voor mobiele apparaten. Met zo’n drastische aanpak is zij de eerste. Hopelijk volgen er meer gemeentes!

Geen technisch trucje

Voor mobiel geoptimaliseerde websites zijn er meer. ‘Adaptive’ en ‘responsive’ zijn de toverwoorden. Als communicatieman zie ik dat met lede ogen aan. Dezelfde content aanbieden in een aangepast jasje is slechts een deel van het verhaal. Een webpagina die goed smoelt op je iPhone, maar waar je je een ons swipet naar onderaan de pagina waar eindelijk de informatie staat die je zoekt, vind ik niet echt geoptimaliseerd voor mobiel.

Dat vindt de gemeente Den Haag ook en daarom is het goed dat we elkaar gevonden hebben. Tijdens het project Touch heb ik op basis van statistieken de meest geraadpleegde pagina’s alsmede alle loketproducten van de gemeente (een melding doen, een paspoort aanvragen) inhoudelijk aangepast aan de behoeften van de mobiele gebruiker. Voorbeeldje. Het is mooi weer, je bent in het park en bedenkt dat je verkoeling wilt zoeken in een zwembad. Wil je je op je iPhone dan eerst door een woud aan foto’s en promomateriaal worstelen? Nee natuurlijk. Korte intro, openingstijden en route-informatie, daar gaat het om. En voor je het weet lig je heerlijk in het zwembad.

De moraal van het verhaal

Wil je voldoen aan de eisen van de tijd? Ga dan niet klakkeloos over op mobiel met een toepasselijke template. Kijk ook kritisch naar je content. Welke content heeft je doelgroep nodig op mobiel? Wat zijn de gebruiksmomenten dat je klant de smartphone pakt om jouw informatie te bekijken? Misschien is alleen een subset van alle informatie op je website relevant om aan te pakken. Dan kan je volstaan met die subset te optimaliseren. Scheelt jou tijd en je mobiele bezoeker frustratie. Zoals de bezoekers van www.denhaag.nl als binnenkort de mobiele templates worden gekoppeld aan de content die ik heb geoptimaliseerd.

Jouw websitecontent optimaal aanpakken voor mobiel? Neem contact op met mij voor de mogelijkheden.

Add Comment

*