Fietsroute maken voor de smartphone

mei 22nd, 2013

Een schroevendraaier. Een huurfiets. Een Garmin GPS-ontvanger + fietsstuurhouder. Een memorecorder. Een smartphone. Een fototoestel. Een beetje conditie. Heel veel zin!

GPS op fietsstuur

Dit waren de basisingrediƫnten waarmee ik op een koude, maar mooie voorjaarsochtend middenin het Groningse plaatsje Bourtange klaarstond voor een pittige fietstocht. Voor de lol? Ja, zeker voor de lol. Maar de missie was serieus: een mooie fietstocht maken rondom het historische plaatsje Bourtange. Niet voor een boekje, maar heel modern voor de route-app om stad en provincie Groningen te promoten.

Thuis in Utrecht had ik me al goed ingelezen over de omgeving en had ik nauwkeurig de stafkaarten bekeken van Bourtange en omgeving. Zodoende had ik me al een goed beeld gevormd van hoe de fietsroute eruit moest komen te zien. De opdrachtgever had verder al haar wensen aangegeven. Hoe lang mocht de fietsroute worden? Welke plaatsjes mochten er niet in ontbreken? Hoewel ik vaker dit soort routes maak, is het altijd een feestje om de GPS-houder op de fiets te schroeven, de Garmin te starten en te beginnen met het optekenen van de route.

Natuurlijk is een route ontwikkelen leuk. Maar een route ontwikkelen is met name met een andere en scherpe blik de omgeving in je opnemen. Er leiden twee fietspaden naar het volgende punt. Welk pad is het mooist? Daar kom je alleen achter als je allebei de paden verkent. Onderweg is veel te zien. In de rugzak zaten talloze folders, lokale reisgidsjes en notities met tips. In de GPS had ik al globaal gemarkeerd waar alle bezienswaardigheden onderweg ongeveer moeten zijn. Nu moest ik erachter komen waar de bezienswaardigheden precies zijn! Want de mensen die over een paar weken met de app op pad gaan willen niet vermoeid worden met speurwerk, maar met duidelijke aanwijzingen hoe zij op de mooiste manier de mooiste bezienswaardigheden kunnen bereiken!

En zo wordt een fietstocht van 40 kilometer al snel 70 tot 80 kilometer. Zijpaden verkennen, een kwartier speuren naar dat bijzondere monumentje, een fietspad dat ineens lijkt te zijn verdwenen. Verder speurde ik onderweg naar andere zaken die een fietstocht aangenamer maken. Bijvoorbeeld door te markeren waar picknickbankjes staan en bij welke horeca je banden kunt plakken of je elektrische fiets kunt opladen. Dat maakt een fietstocht via een app compleet.

Aan het einde van de dag kon ik de GPS-ontvanger met voldoening uitschakelen. In het apparaat zat een schat aan informatie. Op kantoor in Utrecht heb ik vervolgens alle informatie gesorteerd en geƫxporteerd naar het app-platform van marketing Groningen.

Foto onderweg

Add Comment

*