De laatste dag in Chawolo

oktober 18th, 2011

De laatste dag in Chawolo. Dat voelt vreemd! Na zoveel intensieve dagen met iedereen uit Chawolo komt het moment nu echt naderbij dat we afscheid moeten nemen. In de ochtenduren hebben we nog een bijeenkomst om over de website en het social mediagebruik van CDHope te spreken. Fundraising is immers een belangrijk middel om aan geld te komen voor een dergelijke liefdadigheidsorganisatie. Momenteel wordt er vanuit Oeganda via een aantal tussenstations gecommuniceerd met de (potentiƫle) donateurs in Nederland. Bijvoorbeeld via een onregelmatig verschijnende nieuwsbrief. Op zich natuurlijk een mooi middel, maar in een tijd waar social media een wezenlijke rol spelen in de online communicatiemix, is dit niet de meest effectieve manier.

Daarom kijken we naar manieren om de communicatie met Chawolo directer en regelmatiger te kunnen faciliteren. Vanwege de verbindingsproblemen is uitgebreide communicatie op korte termijn geen optie. Maar ook met gerichte inzet van bijvoorbeeld tweets en Facebook-updates kan er al een hoop bereikt worden. Op die manier kan je vanuit Chawolo een beeld geven van het dagelijks leven. Wat maken de weeskinderen mee? Wat zijn hun succesjes en wat gaat er mis? Hoe staat het met de bouw van de kleuterschool? Authentieke communicatie vanaf de plek waar het allemaal gebeurt kan een goede prikkel geven voor de mensen ’thuis’ om de portemonnee te trekken. In de ochtensessie worden de eerste stappen gezet in het professionaliseren van de (online) communicatie vanuit Chawolo.

’s Middags zijn de dames pannenkoeken aan het bakken voor het eindfeest in het weeshuis dat die avond plaats zal vinden. De stapel deegwaar is indrukwekkend. Er moet dan ook voldoende zijn voor de weeskinderen en de staff van het weeshuis, alsmede 10 hongerige Nederlandse monden.

De kinderen in Chawolo worden blij van eenvoudige dingen. Bellen blazen en ballonnen zijn bijvoorbeeld erg populair. Voorafgaand aan het afscheidsfeest zijn we massaal ballonnen aan het opblazen om uit te delen aan de kinderen van Chawolo. Is het opblazen al een waar feest, met het uitdelen breekt de chaos pas echt los. Met enige moeite krijgen alle kinderen een ballon te pakken. Het is een groot feest!

De pannenkoeken vallen in goede aarde. Suiker en stroop worden erbij geserveerd. Voor de avontuurlijke Chawolo’ers hebben we zelfs nog wat plakjes Nederlandse kaas om er een kaaspannenkoek van te maken. Dat landt niet bij iedereen even goed, maar een paar kinderen en staff laten zich verrassen door de voor hun tongen exotische smaak.

En dan komt toch echt het afscheid. Iedereen heeft de dagen in Chawolo zo intensief beleefd dat de emoties de vrije loop hebben. Er worden heel wat traantjes gelaten. Stilletjes loopt iedereen in de schemer weer terug naar het guesthouse.

Add Comment

*