Knutselen en dorpsbezoek

oktober 12th, 2011

’s Ochtends is het een drukte van jewelste bij het weeshuis. De dames organiseren knutselactiviteiten en spelletjes voor de kinderen, Sven en Leo leggen de eerste hand aan de fundering voor de kleuterschool en Henk is driftig in de weer met het plaatsen en verankeren van de korfbalpalen.

’s Middags staat er een bezoek op het programma naar enkele kleine gemeenschappen in de buurt van Chawolo. Het weeshuis, de woning van Tim en Wilma en het gastenverblijf staan in schril contrast met de leefomstandigheden van de bevolking hier. De meeste mensen hier wonen onder eenvoudige omstandigheden in lemen hutten. We worden vriendelijk ontvangen door de mensen in hun kleine gemeenschappen. En meteen wordt duidelijk dat er onder die vriendelijke glimlachen veel leed schuilgaat. Malaria eist hier z’n slachtoffers en na ongelukjes die in Nederland makkelijk te verhelpen zouden zijn raken mensen hier voor het leven gehandicapt. We ontmoeten bijvoorbeeld een man die na een partijtje voetbal geblesseerd raakte en niet goed behandeld werd. Nu kan hij nauwelijks meer lopen en zijn vrouw bewerkt het land om nog iets van een inkomen zeker te stellen. Verder leven de mensen hier van dag tot dag. Is de verhouding regen/zon goed en is de oogst rijk, dan hebben de mensen hier het goed. Doen de elementen niet lekker mee, dan is het leven hier zwaar.

Add Comment

*