Augmented humanity

september 8th, 2010

augmented brain

Vanochtend was ik toch nog best een beetje zenuwachtig. Om 08.30 u werd ik in het UMC Utrecht verwacht op de poli neurologie. Daar zou ik de AR-implantatie in ontvangst nemen. Volgens de neurochirurg een fluitje van een cent; wat contactjes subcraniaal aanbrengen, tunen, testen en gaan met die banaan!

Ik moet zeggen, de ingreep is me erg meegevallen. Pijn doet het niet en het aanbrengen van de contactjes kietelt een beetje. Erg vreemd is het moment waarop de AR-implantatie wordt ingeschakeld. Waar we vroeger pielden met smartphones en onhandige schermpjes wat augmented reality moest verbeelden, was vanaf nu een gedachte al voldoende om beelden, geluiden, geuren en sensaties tevoorschijn te toveren.

Om me te laten wennen had neuroloog Koster me een aantal simpele opdrachten gegeven. De eerste opdracht was om zijn kamer verderop in het UMC te vinden. Ik mocht niet spieken! Hoefde ook niet. Door aan de arts en zijn kamer te denken kwam de route ernaartoe als een ‘insight’ mijn gedachten binnen. Op mijn gemak wandelde ik ernaartoe en trof de arts lachend in zijn kamer. De volgende opdracht was al spannender. Als single op zoek naar een leuke dame was ik natuurlijk erg benieuwd naar dat aspect van AR. En ja hoor, in de menigte van mensen die zich door de centrale hal van het ziekenhuis repten ‘zag’ ik feilloos welke singles zich bij de datingdienst in AR hadden aangemeld. Omdat ik nog geen betalend lid ben kon ik nog niet hun uitgebreide profiel ervaren en wisten zij niet dat ik ook ‘op zoek’ ben. Ik voel me een voyeur!  Waarom had ik niet al veel eerder een AR-implantatie laten zetten?
Natuurlijk zoek je altijd de grenzen op van wat mogelijk is. Vrienden hadden me verteld dat er van alles met de implantatie mogelijk is wat zeg maar, wat dubieus is. Toen ik het UMC verliet, liep ik dan ook naar de parkeergarage en dacht aan het openen van een autoslot zonder sleuteltje. Ook daar blijken AR-tips voor te zijn. Alsof het de meest dagelijkse gang van zaken was, verschenen de handelingen in mijn hoofd die ik met mijn smartphone moest uitvoeren om eenvoudig de elektronische code van die nieuwe Volvo te kraken. Ik zou luxe naar huis reizen die ochtend!

PIEP! De wekker maakt zoals altijd een einde aan een bijzondere droom. Augmented Reality via een implantaat, zover is het nog niet. Maar de ontwikkelingen gaan snel en het zou me niet verbazen als onze kijk op de wereld de komende jaren zeer ingrijpend gaat veranderen. Met onze Iphone en Android toestelletjes is de augmented reality ervaring van het moment echt stenen tijdperk vergeleken met hetgeen eraan gaat komen. Laat maar komen. Ik ben er klaar voor!

Add Comment

*