Old skool

juni 3rd, 2009

Het is moeilijk te geloven, maar vandaag ben ik alweer een week aan het werk in Tiruchirapalli. Vorige week was ik nog vol spanning wat ik allemaal zou gaan meemaken hier en nu voelt het werken hier al heel gewoon. Hoewel… nee hoor. Werken in India is verre van wat ik gewoon zou willen noemen, maar alles went, dus ook de dagelijkse gang van zaken hier.

Ik vorder goed. Voor zowel www.psatrichy.org als www.creaschool.com zijn de WordPressinstallaties nu gereed om mee aan de slag te gaan. Voor een deel heb ik al content geplaatst op beide sites.

Zoals ik bezig ben met de websites hier in India, moet ik eigenlijk terugdenken aan de begintijd van mijn internetcarrière. In die tijd (we schrijven het jaar 1995) was een webredacteur iemand die alles deed rondom een website. Na mijn afstuderen was het bedrijf Pecoma Informatica mijn eerste werkgever. Daar was mijn uitdaging om een website voor het bedrijf te maken, de eerste! De werkzaamheden varieerden van het aanvragen van een domein en serverruimte bij XS4ALL, de aanschaf van één van de eerste min of meer WYSIWYG HTML-editors (Hot HTML of iets dergelijks), samen met een vormgever nadenken over knoppen voor de site. Later pas is webwerken gedifferentieerd in meerdere disciplines, zeker vanaf de periode dat websites geen losstaande statische media meer waren, maar systemen gebaseerd op een CMS. Nu heb je programmeurs, interaction designers, vormgevers en natuurlijk contentspecialisten zoals we ze bij Romae rond hebben lopen.

Maar zoals ik nu met WordPress bezig ben in India… voel ik me erg ‘old skool’. Ook hier ben ik bezig met bijna alle aspecten rondom het bouwen van een website. Ik moest SQL-databases aanmaken, installatiebestanden voor WordPress uploaden via FTP, veranderingen aanbrengen in de programmeercode om de installaties werkend te krijgen. Ik heb templates geïnstalleerd en zitten prutsten in de PHP-code. Verschillende plugins heb ik uitgezocht, getest en geïnstalleerd op beide sites.

Eerlijk is eerlijk, ik vind het heerlijk! Dat puzzelen met WordPress-installaties, plugins downloaden en evalueren, veel informatie opzoeken op internet als iets niet werkt, ik geniet ervan. Maar ik realiseer me heel goed dat de manier waarop ik hier te werk ga alleen toepasbaar is op kleine, behapbare websites. Voor de grotere sites waar ik normaal gesproken aan werk doe ik meer dan graag een beroep op het leger aan internetspecialisten om samen een geode site te maken.

Nu alles technisch aardig goed op de rit ligt, kan ik beginnen met mijn eigenlijke specialisme: content. Content verzamelen, zelf schrijven en bewerken. Het wordt nog een uitdaging om de mensen hier zover te krijgen dat ze content gaan aanleveren. Daarover ga ik vandaag maar eens goed praten met John Peter. Want veel kan ik zelf bedenken en schrijven, voor veel items heb ik toch de expertise nodig van de mensen hier terplekke. Bovendien moeten de websites actueel blijven als ik weer in het vliegtuig stap naar Nederland. Natuurlijk blijf ik wel over de schouders van de mensen meekijken, maar mijn voornaamste uitdaging wordt het om de mensen hier zelf aan de slag te laten gaan.

Dus van mijn technische uitdaging schakel ik deze week langzaam maar zeker om naar de social-menselijke uitdaging van het werk!

Hartelijks vanuit zinderend Trichy (39 graden , Aart-Jan

Add Comment

*