Het is zover, de eerste werkdag!

mei 28th, 2009

Toen John Peter me gisteren ophaalde na een verkwikkend slaapje in het hotel om me mijn nieuwe tijdelijke kantoor te laten zien, sloeg de schrik me een beetje om het hart. John Peter was namelijk met de motor. En vanuit verschillende bussen en auto’s had ik al gezien hoe dit soort voertuigen zich door het verkeer slingert hier. Aan een helm doet men hier niet, dus even een keer diep ademhalen, achterop stappen en de verkeersjungle in achterop bij Johnny.

Maar op mijn eerste werkdag is het andere koek. Ik werd opgehaald door een luxe jeep met airconditioning. De bestemming was namelijk niet mijn kantoor, maar CREA school voor een eerste kennismaking, een brainstormsessie over de communicatieve doelen van de nieuwe website en het onderzoeken van de doelgroepen.

CREA school ligt zo’n 10 kilometer buiten Trichy en voorziet 400 kinderen in een omtrek van 30 kilometer van basisonderwijs. Het bijzondere van CREA is de alternatieve onderwijsaanpak, die niet alleen bestaat uit het behalen van zo hoog mogelijke rapportcijfers, maar ook expliciet aandacht schenkt aan de geestelijke ontwikkeling van het kind en het bijbrengen van sociale normen en waarden. Er is in het onderwijs veel plaats voor ecologisch bewustzijn, kunst en cultuur. Belangrijker nog vind ik dat dit onderwijs toegankelijk is voor elk kind, onafhankelijk van zijn of haar afkomst of het inkomen van de ouders.

De brainstorm verliep succesvol. We gaan veel plaats inruimen voor authentieke content die door de scholieren zelf wordt geschreven. Ook gaan we de onderwijsaanpak van CREA beschrijven in een aantal praktijkverhalen.

Tegen de middag bracht de jeep ons naar het kantoor van PSA, de organisatie waar het in Trichy ooit mee begon. Hier is mijn werkplek.

Bij het kantoor van PSA

En meteen een grote uitdaging! In de eerste plaats door een langdurige stroomuitval die het ondraaglijk warm maakt in kantoor, maar met name doordat het ‘wagenpark’ van PSA niet echt om over naar huis te schrijven is. De enige behoorlijk snelle internetverbinding was gekoppeld aan een stokoude Windows 98 computer. De relatief moderne Windows XP computer die voor mij was bedacht beschikte over een, schrik niet, 14k4-inbelverbinding. Gelukkig zag John Peter snel in dat dit geen gelukkig huwelijk zou worden.

Hoewel ik een handige pieler ben met computers en internet, lukte het me niet om de snelle (bedenk dat snel in dit geval nog trager is dan bv ISDN bij ons) internetverbinding te koppelen aan de Windows XP computer. Daarom werd er een expert ingevlogen. Die heeft drie uur en een lang helpdeskgesprek nodig gehad om alles te regelen. Maar nu is het dan zover. Ik heb een redelijke werkplek, heb het programma Photofiltre kunnen downloaden om foto’s mee te bewerken, Filezilla om WordPress-templates te kunnen installeren en toen… was het ineens half acht en tijd om met John Peter, zijn vrouw Christie en onderwijsconsultant voor CREA Aarti de stad in te gaan voor een gezamenlijke avondmaaltijd. Deze keer kwamen we terecht in een behoorlijk trendy ‘open roof’  restaurant middenin Trichy, waar John Peter me van allerlei onbekende gerechten heeft laten proeven. Lekker! En… met de handen eten, want dat is gebruikelijk hier.

Add Comment

*