Kindergarten heiselspoor

mei 25th, 2009

‘Kindergarten Heiselspoor’. Wat dat betekent? Ik weet het niet. Het is een ‘klinkt als’ bij de yell die duizenden Indiaase monden dagelijks scanderen aan de Indiaas-Pakistaanse grens nabij Amritsar.

Een dagelijks terugkerende ceremonie aan die grens is het inhalen van de vlaggen. Een militair ceremonieel dat sinds een aantal jaren is uitgegroeid tot een waar volksfeest. Letterlijk, want zowel aan de Pakistaanse als aan de Indiaase kant van de grens zijn amfitheaters gebouwd vanwaar je de gebeurtenissen aan beide zijden van de grens goed kunt bekijken. En een flink potje kunt joelen en scanderen dus.

Op onze laatste dag van de rondreis in Noord-India kwamen we dus ineens in dit volslagen maffe gebeuren terecht. Omdat het zondag was, zag het zwart van de dagjesmensen. Rustig wachten totdat er dingen gaan gebeuren is er niet bij, de Indiërs zijn over het algemeen een onrustig en temperamentvol volkje. Het was oncomfortabel en ook wel een beetje beangstigend om in een krioelende mensenmassa richting de grens te worden geperst. Letterlijk, want het was erg druk en erg warm, boven de 40 graden. Maar toen ik samen met drie anderen door een detectiepoortje werd gedrukt was het ergste gedrang gelukkig voorbij.

Chetan, onze Indiaase gids, tikte me op de schouder en nam me mee naar een op het oog hooggeplaatst militair persoon. Het showen van mijn persoontje had het gewenste effect, want ineens kon heel de groep de zij-ingang nemen naar VIP-lounge van het Indiaase amfitheater, vanwaar we een uitstekend uitzicht hadden op de gebeurtenissen aan de grens.

Ik kan nog wel meer vertellen over wat ik allemaal heb gezien, maar beter is het misschien om te wachten totdat ik filmpjes kan uploaden naar Youtube. Dat kan pas weer in Nederland ben ik bang gezien de zeer beperkte internetbandbreedte hier. In het kort komt het erop neer dat aan beide kanten van de grens entertainers staan die respectievelijk nationalistisch getinte Indiaase en Pakistaanse leuzen de grens overslingeren. En deze leuzen worden natuurlijk enthousiast in 1000-voud overgenomen door alle aanwezige monden. Dit was toch wel één van de merkwaardigste gebeurtenissen van de reis en een waardige afsluiting van een fascinerende en heerlijke vakantie in Noord-India.

Ook leuk om binnenkort op Youtube te bekijken is de stadsrondrit in Amritsar per fietsriksja. Ongelooflijk hoe die tanige mannetjes het voor elkaar krijgen in dat klimaat. En in Amritsar bezochten we natuurlijk de beroemde gouden tempel. Erg groot, erg indrukwekkend. Als westerling heb je de nodige bekijks in India. We zijn dus weer regelmatig op de foto vereeuwigd.

De rit met de nachttrein van Amritsar naar New Delhi bleek achteraf een groter avontuur dan het op dat moment leek. Afgezien van het feit dat mijn bril die nacht sneuvelde, waren er die zondagavond en -nacht ongeregeldheden in Punjab na de dood van een geestelijk leider in Oostenrijk. Het enige wat we er op dat moment van merkten was een lange vertraging van zes uur. Als je dan later hoort dat op andere locaties in Punjab passagiers uit treinen werden gejaagd waarna het rollend materieel in de fik ging, krab je je toch even achter de oren…

De vakantie is voorbij… aan het werk nu!

Add Comment





*