Vallen en opstaan

mei 5th, 2009

Het is een leuke opdracht: bouw twee nieuwe websites voor ontwikkelingsorganisaties in India. Gelukkig is er tijd om voor te bereiden. Want ineens word je als webcontentspecialist geconfronteerd met meer dan de teksten en afbeeldingen die je dagelijks verzorgt. Je moet een compleet ontwikkel- en implementatietraject gaan verzorgen! Gelukkig zijn open source oplossingen zoals Joomla en WordPress het kleuterstadium ontgroeid en kunnen prima worden ingezet voor kleine en grote webprojecten.

En de winnaar is…

WordPress. Voor een webimplementatietraject met een korte doorloop- en voorbereidingstijd blijkt deze open source blog tool de beste papieren in huis te hebben om twee eenvoudige websites mee te maken. Voor WordPress in vergelijking tot Joomla geldt met name: less is more.

Tikfoutje: site naar z’n grootje

Inmiddels ben ik erg enthousiast over open source oplossingen zoals Joomla en WordPress. De mogelijkheden zijn zo’n beetje eindeloos. Het fijne van WordPress is, dat het systeem zoals je het installeert heel basic is. Als je extra’s wilt, kun je die downloaden en toevoegen aan het systeem. Ik ben blij dat ik daar al een beetje mee geoefend heb! Veel in WordPress is namelijk geautomatiseerd, maar soms moet je met de hand iets aanpassen in een configuratiebestand. Met één van de uitbreidingen die ik wilde uitproberen ging dit helemaal mis. Eén tikfoutje maken in een configuratiebestand, uploaden naar de server en… bye bye website! In plaats van je mooie site krijg je nu een lange reeks onbegrijpelijke foutmeldingen voor je snuf. Au! Gelukkig zit ik nog niet in India, maar ben ik aan het experimenteren met een eigen WordPress-installatie. Zo krijg je wel goed op het netvlies wat je moet doen en wat je moet laten. Een goed automatisch backup-script installeren: dat is zeker een aanrader!

De tovenaarsleerling

Eigenlijk is dat ‘pielen’ met systemen als Joomla en WordPress voor mij ‘back to my roots’. In 1994 was een webredacteur iemand die alle stappen uitvoerde voor het opzetten en onderhouden van een website: domeinnaam en –ruimte aanvragen bij een provider, met een exotisch softwarepakketje lokaal een site bouwen, uploaden en duimen dat het goed ging. De laatste jaren zijn content en techniek steeds meer gesplitst.

Met de moderne doe-het-zelf oplossingen heb je als webredacteur de touwtjes weer stevig in handen. Hoewel… zolang alles volgens het boekje gaat kan een kind in dit geval de was doen. Maar met de vallen-en-opstaan ervaringen zoals ik die hierboven omschreef voelde ik me soms wel de tovenaarsleerling die met de brouwsels van zijn leermeester aan de gang gaat. Met soms onverwachte gevolgen…Met de basisvaardigheden voor het aanpassen van Joomla- en WordPress-sites naar mijn wensen ben ik inmiddels dus vertrouwd. Zodra het té technisch wordt, zou ik toch een techneut uit het rek halen om me te helpen.

India, here I come!

Inmiddels staan er twee domeinen met een basis WordPress-installatie voor me te wachten in India om mee aan de slag te gaan:

Eerst twee weken reizen en dan aan de slag!

Add Comment

*