Joris Driepinter in India

april 26th, 2009

Drie glazen melk per dag. Dat doet wonderen! Dat werd ons als opgroeiend kind in de jaren zeventig in ieder geval wijs gemaakt. Joris Driepinter: zo heette de ‘anchorman’ van melkdrinkend Nederland. En nu ik in Rijswijk met de voorbereidingsdag voor mijn verblijf in India bezig ben, moet ik ineens aan Joris denken.

People4Change laat je niet zomaar vertrekken naar een ver ontwikkelingsland. Voor de mensen die binnen een afzienbare periode gaan vertrekken, organiseren zij een voorbereidingsdag waarbij de nadruk ligt op het omgaan met culturen die je niet kent. Op 3 april was het mijn beurt om ingewijd te worden in de eigenaardigheden van de interculturele communicatie.

Meer dan uit een boekje
Hoe de mores is in een land, kan je uiteraard lezen in een boek. Wat dat betreft is de lonely planet gids van India al een goede raadgever. Met je witte melkflessen lekker flaneren in de stad is er niet bij. Over het algemeen worden lange broeken aangeraden en bovenkleding die de schouders bedekt. Het leuke is natuurlijk om te ervaren wat je niet in een boekje leest en dat is wat People4Change met de voorbereidingsdag voor ons als deelnemers in petto had.

Hoe los je dat op?
Rollenspellen spelen, altijd leuk. Tanja en Martine van People4Change hadden verschillende rollenspellen voor ons uitgedacht, die speelden in de culturen waar we naartoe gaan. Zo mocht ik tijdens één rollenspel mijzelf spelen, terwijl mijn tegenspeler een Indiaase collega was, die het belangrijk vond om de website waaraan wij samen werken netjes af te krijgen binnen de tijdsduur van het project. Maar meehelpen aan de bouw van een woning van familie is nog veel belangrijker, dus de Indiaase collega kondigde aan dat hij zou vertrekken. Tsja… zie daar maar eens uit te komen. Het compromis dat we bereikten hield in dat ik een aantal dagen mee zou komen om te klussen aan het huis, als mijn collega éérst meehielp met het voltooien van de website. Gelukkig wist ‘mijn collega’ nog niet dat ik wat dat betreft twee linkerhanden heb.

“Ik drink melk, jij ook?”
Maar hoe zit het nu met Joris Driepinter? Die kwam ineens om de hoek tijdens een opdracht voor interculturele sensitiviteit. Stel je de volgende (waargebeurde) situatie voor in India. Je ziet een pak melk buiten de koelkast staan. En je weet uiteraard dat melk in zo’n warm klimaat snel bederft. Wat doe je dan, was de vraag? Ik noteerde dat ik zou kijken of het misschien gesteriliseerde, dus buiten de koelkast houdbare melk was. Ook zou ik kijken of de koelkast wel aan stond. Maar wat was er nou écht aan de hand? Met zure melk als belangrijk ingrediënt kun je heerlijke koekjes bakken. En melk krijg je niet snel zuur als je het in de koelkast bewaart. De moraal van het verhaal? Denk ‘out of the box’, wees nieuwsgierig en heb niet meteen je vooroordeel klaarstaan.

Out of the box dus
“Op India kun je je eigenlijk niet goed voorbereiden”, hoor ik van iedereen. “Je moet het land ervaren!”. En een andere notoire uitspraak die ik ergens op internet las was: “India? You either love the country or you hate it. In my case I hated it so much that I loved it”. Dat “India” geen weekje Terschelling wordt was me al lang duidelijk. De interculturele training bij People4Change heeft me in ieder geval op een leuke, speelse manier duidelijk gemaakt hoe je je open kunt stellen voor nieuwe ervaringen en niet teveel moet vertrouwen op de culturele bagage die je meeneemt uit Nederland. Aan de andere kant… allicht dat ik de mensen in India wel wat kan leren. Ik ga het meemaken!

Add Comment

*